Dec.
01
 
Azt meséld el, Pista!
2021. december 01. szerda, 17:30 -
Kőrössy Szalon, 1071 Budapest, Városligeti fasor 47-49.
Részletek
Egy művészeti szempontból sokszínű és tartalmas estre invitáljuk a Prestige Club tagjait és partnereit.
Hagyományainkhoz híven, évi egy alkalommal megnyitjuk a programot, így mindenki elhozhatja magával partnerét is. December 1-i alkalmunk lesz a 4. évad nyitott alkalma.

Rendezvényünket a Városligetben, a Kőrössy Villában tartjuk. A Városligeti Fasor kiemelt ingatlanjai közé tartozik a 47-49. szám alatti Resonator Parkban elhelyezkedő két gyönyörű villaépület, a Kőrössy Albert Kálmán saját részére épített magánvilla, valamint a Klösz György fotográfus műteremként és a családi élettérként is szolgáló lakóház. Az épületegyüttes, valamint a külső környezetük a 2014–2015-ig tartó időszakban teljes körű rekonstrukción estek át. Az építés során szem előtt tartották az eredeti építészeti értékek megőrzését, és az épületek korhű módon történő felújítását.
Az est folyamán Szabó András, a Resonator Park tulajdonosa bemutatja a Kőrössy Villát és a Zsolnay gyűjteményét.

A svédasztalos vacsora után Mácsai Pál Azt meséld el, Pista! cimű darabját nézzük meg. Az előadás hossza kétszer ötven perc, egy szünettel.

"Mi lenne, ha Örkény István egy nap újra megjelenne, egy színészben, egy színházban, egy este, leülne, venne egy lélegzetet, mesélni kezdené - olykor felállna - az életét, azután megint eltűnne?"

Ezen az estén az író Mácsai Pál testét ölti magára.

Az előadás szövegét az író saját szavaiból összeállította Bereményi Géza és Mácsai Pál.

Az előadás bemutatója 1996-ban volt Budapesten, a Komédium Színházban. 2001-ben került át az Örkény István Színházba. Több mint hétszázszor került színre.
Számtalan helyen voltak már együtt, Örkény és Mácsai, Budapesten, vidéken és külföldön egyaránt. A Televízió először 1999-ben sugározta az előadóestet, amely többször hallható volt a Rádióban, hangoskönyv-formában is megjelent, és kiadták könyv alakban is.

„Ez az előadás színészi életem egyik legszemélyesebb fejezete lett. Nem a szerző és a színész kapcsolata ez. Hiányzik közülünk az írott alak. Ettől a szövegtől, azaz Örkény Istvántól kaptam a színészi munkám legeredetibb sikerét. Bizonyos, hogy ebben övé a nagyobb rész.
Mácsai Pál

"Mácsai olykor föláll a székről, közelebb lép hozzánk, a tekintetünket keresi, szeme cinkosan villan. A gondolatsorok végén megáll, eltűnődik, amíg kicseng a tanulság. A hétköznapi evidenciák bölcseletével bizonyítja, hogy a polgári tisztánlátással, hősies pózok nélkül sem akármilyen kaland végigélni egy olyan makulátlan életet, amilyen az Örkény Istváné volt.”
Koltai Tamás
Előadó
Mácsai Pál

Színész, rendező, az Örkény Színház alapító igazgatója

Pályáját 17 évesen kezdte a Pinceszínházban. A Színművészeti Főiskolán szerzett színészi, később színházrendezői diplomát. Tagja volt a Nemzeti, majd a Madách Színháznak. 2001-ben vette át a Madách Kamara művészeti irányítását, ahol három évvel később társulatával megalapította az Örkény István Színházat. Számos színházi szerep és rendezés, filmes és televíziós munka rajzolja meg pályaívét. 

Helyszín
Kőrössy Szalon
1071 Budapest, Városligeti fasor 47-49.