Ápr.
15
 
Ilyés Zsolt: Pénzügyek és moralitás
2021. április 15. csütörtök, 08:30 -
Online
Részletek
Vállalatvezetőként sokszor szembesülök olyan pénzügyi helyzetekkel akár a vállalkozásomban akár az ügyfeleinknél, amikor is a pénzügyi döntés szempontjai között felmerül a moralitás dilemmája.
Az egyes döntések meghozatalánál néha a moralitás ellentétbe kerül a tiszta tankönyvi közgazdaságtan által diktált pénzügyi döntések logikájával.

- Hogyan válasszunk, mik a jó döntés kritériumai?
- Meddig mehetek el, és milyen kockázatokat lehet még bevállalni, illetve kezelni?

Ezt a kettősséget szeretném körbejárni az előadásomban, példákkal és vitaindító gondolatokkal.

Néhány példa, amit ki szeretnék fejteni :

- Egy pénzügyi klasszikus, amely a Közgáz egyetem MVP ( Modern Vállalati Pénzügyek ) tankönyv alappéldája: Amerikába érkező fehérek 100 dollárért vásárolták meg Manhattan szigetét az indiánoktól. Vajon jó döntés volt -e? Illetve mire világít rá ez a példa?

- Morális-e végrehajtásból vásárolni vagyonelemeket, (ingatlant vagy ingóságot) illetve ha lenne rá mód, hogy két utat is bejárva lehessen megvásárolni az adott eszközt (végrehajtásból vagy annak elkerülésével), vajon melyik utat választanánk? Végrehajtásból vásárolva x az értéke, piaci áron 2 x, de ugyanarról az eszközről van szó.

A többit az előadáson…
Előadó
Ilyés Zsolt

Okleveles adószakértő, nemzetközi adószakértő
Az ARKCONSULTING Kft. alapítója és többségi tulajdonosa. Több mint 15 éve dolgozik számviteli területen, ezt egészítette ki adózási ismereteivel. Fő területe a nemzetközi adózás, illetve a nemzetközi számvitel. Aktívan foglalkozik a vállalkozásokat érintő adójogi kérdésekkel, elsősorban a vállalatcsoportok átvilágításával, adókockázatok kiszűrésével. Stratégiai szemléletű szakemberként vállalja cégstruktúrák kialakítását, vásárlási- és értékesítési tranzakciók menedzsmentjét, állásfoglalások elkészítését. Szívesen nyilatkozik adózási kérdésekről, célja, hogy valós döntéshez segíthesse a gazdasági élet szereplőit. Az elmúlt időszakban főként vagyontervezési projektekben, befektetés előkészítésben, vállalati restruktúrálásokban, illetve start up menedzsmentben vállalt szerepet.

Elérhetőségei: ilyes.zsolt@arkconsulting.hu, Tel.: +3670/317-79-72