Ápr.
13
 
Fehér László: Nagyítás - kiállítás és könyvklub 2.
2021. április 13. kedd, 17:00 -
Pintér Galéria (bejárat: Markó u. 3. felől), 1055 Budapest, Falk Miksa u. 10.
Részletek
Fehér László a mai kortárs képzőművészet megkerülhetetlen alakja, munkáit világszerte ismerik, és nemcsak hazai, hanem nemzetközi kortárs gyűjtemények is őrzik.
A Pintér Galériában most nyíló kiállítás anyagát a ’80-as évek derekától Magyarországon élő orosz műkereskedő, Viktor Menshikoff gyűjteményének darabjai adják, melyeken keresztül képet kaphatunk a művész különböző alkotói periódusairól, festészetének fejlődéséről. A válogatás a mecénás kedvenceinek számító korai, hetvenes években született művektől egészen a 2010-es évek elején készült alkotásokig, Fehér mintegy 40 munkáját villantja fel.

A tárlat címe egyrészt utal a festőművész meghökkentő méretű képeire, melyek szemléléséhez szükséges egy bizonyos távolság. Másrészt festészetének arra a lényegi elemére mutat rá, hogy vásznain rendszerint - kiragadva térből és időből - felnagyít, közel hoz egy-egy motívumot. Ez a reduktív festésmód világszemléletéből fakad; képei megállítják az időt, kizárják a felesleges részleteket, sajátos megoldásokat követő kompozíciói csak a lényegre koncentrálnak. A valóságot a legőszintébb, legegyszerűbb módon, mégis annak jelentésgazdagságával együtt próbálja meg megmutatni.

17 órától Szilágyi Gábor művészettörténész tart tárlatvezetést. A kiállítás megtekintésére 45-50 percet tervezünk.

18 órától Gombás Éva vezetésével könyvklubot tartunk a helyszínen. Amennyiben időd és kedved engedi, olvasd el Peter H. Diamandis és Steven Kotler: A jövő gyorsabban itt lesz, mint gondolnánk (hvg könyvek) című könyvet. Természetesen akkor is szeretettel várunk, ha csak hallgatóként veszel részt, és úgy jössz, hogy nem olvasod el. Gombás Éva vállalta, hogy tart egy rövid ismertetést a könyvről, amely a küszöbönálló jövőbe enged betekinteni, amelyben a technológiai fejlődés a legmerészebb álmainkat is túlszárnyalja.

A teljes program előreláthatóan 19 óráig tart.

A járványhelyzet miatt minden jelenléti programra csak 10 fő jelentkezését tudjuk fogadni, ezt jelentkezési sorrendben tesszük. Amennyiben nagy lesz az érdeklődés igyekszünk újabb időpontokat is kitűzni.
Helyszín
Pintér Galéria (bejárat: Markó u. 3. felől)
1055 Budapest, Falk Miksa u. 10.