Ápr.
22
 
Séta a Füvészkertben és a regényes Józsefvárosban
2022. április 22. péntek, 16:00 -
Füvészkert, 1083 Budapest, Illés u. 25.
Részletek
A Füvészkert az állandóság smaragd szigetének tűnik a főváros „legpestiesebb” – és néhol kétes hírű, szüntelenül alakuló – kerületében, a nyolcadikban. Nyelvújításkori elnevezése is utal régiségére: 250 éves fennállását 2021-ben világraszóló szakmai konferenciával (és álomszerű éjszakai fénysétákkal) ünnepelte. Az intézmény, amely kezdettől az első modern magyar egyetem és mindenkori jogutódjai szervezeti egységeként működik, mai hivatalos nevén az Eötvös Loránd Tudományegyetem Botanikai Kertje. Már nem csupán – mint még alapításakor - az orvoslással összefüggő megannyi természettudomány oktatásának segédintézménye, hanem 12 ezer fajával európai hírű kutató- és bemutatóhely, miközben a nagyközönség által kevéssé felfedezett gyönyörű park is, különleges és hangulatos építészeti, valamint gazdag művelődéstörténeti örökséggel.
A köztudatban ugyanakkor főleg egy képzeletbeli, mégis a kollektív emlékezetünkben a hűség és helytállás eleven allegóriájaként rögzült esemény, a Pál utcai fiúk című regény kulcsepizódjának helyszíne.
A Füvészkertnek a környéke is „irodalmi”: máig azonosítható, hol és miként kötődött ide Molnár Ferenc, ahogy hajdan Krúdy, Móricz, Kosztolányi, Németh László is.
És őmellettük nagy orvosok, kis medikák, közintézményeket fölényes bravúrral megépítő szerény, csendes építész – Pollack Mihály -, ludovikás oktatótisztek és kalandos életű hadapródok, dinoszauruszokat konzerváló muzeológusok, újító-kísérletező színészek, modern kollégiumok diáklakói, az Orczy-kert rockkoncertjeinek közönsége, hajnalban, munka után még egy örömzenélésre a Nagyvárad téren összeálló cigányzenészek…
A Józsefvárosnak ez a része általában nem szerepel „Budapest Top Ten” listákon – a jó felfedezés élményét kínálja az erre nyitott szívvel, szemmel, gondolkodással járónak.
Sétánkon Vox típusú egyéni fülbemondó készülékeket használunk.
A séta 16 órakor kezdődik, és előreláthatóan 18:30-ig tart.
Vezető: Róka Zsuzsa művészettörténész
Helyszín
Füvészkert
1083 Budapest, Illés u. 25.