Jún.
03
 
Ostromlott Vár – a Prestige Club sétája a budai várnegyedben, ostromlók és védők, megszállók és felszabadítók nyomában
2022. június 03. péntek, 16:00 -
Budai Vár, 1014 Budapest, Szent György tér
Részletek
A budai várnegyedet ezúttal kevésbé romantikus andalgások méltán közkedvelt helyszíneként, mint inkább mindenkori stratégiai célpontként vesszük szemügyre.
A mai Buda – és így a főváros – szívében felszökkenő másfél kilométernyi hosszú mészkő tarajt védelmi, majd uralmi erődítéssé kiépíteni a tatárjárás tanulságait levonó második honalapító királyunk rendelte. IV. Béla nyomában királydinasztiáink alatt fejlődött a Vár európai fényű központtá, egyúttal kívánatos lehetséges zsákmánnyá belharcok vívói és külső hódítók szemében. A 145 éves oszmán megszállásnak véget vető 1686-os keresztény felszabadítás árát teljes újjáépítéssel kellett megfizetni, majd az így született barokk kisváros bő másfél évszázad múlva a Habsburg-ellenes szabadságharc Görgei vezette híres várostromában megint romba dőlt. Legnagyobb pusztulását a II. világháború végén szenvedte el az újra és újra kormányzati negyeddé fejlődött budai Vár, a „Budapest erődért” folytatott, csak a sztálingrádihoz hasonlítható arányú városháborúban, amit a szűkösséggel dacoló példaszerű újjáépítést követően még az 56-os forradalom katonai műveletei is tetéztek.
A mindenkori városi polgárságnak itt uralkodókkal és politikusokkal, katonai stratégákkal és településfejlesztőkkel kellett és kell ma is egyfajta modus vivendit kialakítani és fenntartani, hol békés, hol drámai körülmények között. Az utóbbihoz kötődik a budai várnegyed egyedülálló létesítménye, a múzeumként működő Sziklakórház, amit mi is meglátogatunk.
Sétánk után a Várhegy nyugati lépcsőin a Krisztinavárosba leereszkedve egy hagyományait őrző kávézóban pihenhetünk meg.
Sétánkon Vox típusú egyéni fülbemondó készülékeket használunk.
A séta 16 órakor kezdődik, és előreláthatóan 18:30-ig tart.
Sétavezető: Róka Zsuzsa művészettörténész
Helyszín
Budai Vár
1014 Budapest, Szent György tér