Feb.
02
 
Ürge-Vorsatz Diána: Éghajlatváltozás: mit hoz a jövő?
2022. február 02. szerda, 17:30 -
Búsuló Juhász Étterem, 1118 Budapest, Kelenhegyi út 58.
Részletek
A 2021-es nyár ízelítőt adott abból, hogy hamarosan mi lesz az új normális.
- De hol is tartunk, mit várhatunk az éghajlatváltozással kapcsolatban, és van-e még kiút?
- Mik azok a folyamatok, ahonnan már nincs visszaút, és mik azok, amiket még megállíthatunk?
- El lehet még érni a Párizsi Megállapodás éghajlati céljait?
- Mely mérséklési lehetőségek azok, amikkel a kecske is jóllakik, a káposzta is megmarad, sőt, fizetnek is a kecskének, hogy megyegye a káposztát – vagyis az éghajlatváltozás megállítása mellett még a jól-létet, egészséget is növeljük és a gazdaságot 21. századibbá alakítjuk?
Előadó
Ürge-Vorsatz Diána

Ürge-Vorsatz Diana a budapesti Radnóti Gimnáziumban érettségizett, az ELTEn fizikusi diplomát szerzett, majd a Kaliforniai Egyetemen (UCLA és Berkeley) környezettudományból doktorált.

1996 óta a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) környezetvédelmi tanszékének professzora, 2007 és 2018 között a CEU Éghajlat- és Fenntartható Energiapolitikai Központjának igazgatója.

2015 óta az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületében (IPCC) a III. Munkacsoport alelnöke, korábban két értékelő jelentésének koordináló vezető szerzője.  2020 óta a Magyar Éghajlatváltozási Tudományos Testület alelnöke.

Az „Energy Efficiency” folyóirat társszerkesztője, a „Annual Review of Environment and Resources” folyóirat szerkesztőségének tagja.

Többek között a Tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetem vendégprofesszora, valamint a IIASA (Nemzetközi Alkalmazott Rendszeranalízis Intézet) kutatója volt. Számos szervezet igazgatósági és tanácsadó testületén dolgozott, köztük az Innogy (korábban RWE), az Osztrák Klíma- és Energiaalap (KLIEN), az Európai Klíma Alapítvány (ECF), az Egyesült Királyság Energiakutatási Központja (UKERC) és a Magyar Energiahatékonysági Társfinanszírozási Program (HEECP) és a Levegő Munkacsoport.

Rendszeresen meghívják magas szintű értékelő bizottságokba és irányítótestületekbe, például a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriumban és az EU Joint Research Centerben végzett munka értékelésére.

Több mint 200 tudományos publikációval rendelkezik, olyan vezető folyóiratokban, mint a PNAS, a Nature, a Nature Climate Change. Évente több mint 100 média felkérésnek tesz eleget az éghajlat- és energiaügyi kérdésekben.

2008-ban megkapta a Magyar Köztársaság „Középkereszt” érdemrendjét, valamint 2009-ben a „Példakép” díjat, és 2017 óta az Academia Europaea tagja.

Helyszín
Búsuló Juhász Étterem
1118 Budapest, Kelenhegyi út 58.