Szept.
01
 
Balázs János: A zenén túl
2020. szeptember 01. kedd, 17:30 -
Opera Zongoraterem, 1065 Budapest, Hajós utca 25.
Részletek
Az előadás beavatja a közönséget a zongora és a zeneművek mögöttes tartalmába. Hogyan képes 88 billentyű ennyi hangszínt teremteni? Hogyan lehetséges, hogy egy dallam megannyi mély érzést indít el bennünk? Mi a titka egy sikeres koncertnek? Hogyan képes egy új zenei fesztivál kitűnni a klasszikus zenei piacon? Ki volt Cziffra György és milyen hatása volt művészetének a 20. századra nemzetközi viszonylatban?

Az előadás közben Liszt, Chopin, Rachmaninoff művei mellett Cziffra György átiratai is felcsendülnek.
Előadó
Balázs János

Balázs János zongoraestjeit 2018-ban a Teatro Colón Bogotán, a brüsszeli Bozaron át Torontóig és a senlisi „Cziffra-kápolnáig”, majd Hanoi, Moszkva (Csajkovszkij Koncertterem) és München érintésével a Zeneakadémián hallhattuk. További legfontosabb koncerthelyszínei: Konzerthaus Wien, Barbican Centre London, Concertgebouw Amsterdam, Cité de la Musique Paris. A Liszt-, Prima-díjas és Érdemes művész díjjal kitüntetett Balázs János olyan neves művészekkel lépett fel, mint Mischa Maisky, Vásáry Tamás, José Cura, Rost Andrea és Várdai István.

16 évesen nyerte meg a Liszt Ferenc zongoraversenyt, melyet 5 jelentős győzelem követett. A Snétberger Központ tanára, a Cziffra verseny és a Virtuózok tehetségkutató műsor zsűritagja. Gyerekeknek tartott ingyenes koncertjeit és a Bazilika előtt rendezett zongoraestjeit (ZEnergia) több tízezren látogatták. A Ciffra Fesztivál alapítója és művészeti vezetője. „Úgy zongorázik, még annál is jobban, mint Cziffra György, olyan fenomén, aki egyedülálló a világon, emellett van benne lírikusság, az ember valósággal megijed tőle, hogy milyen adottságai vannak." (Vásáry Tamás – 2007)

Helyszín
Opera Zongoraterem
1065 Budapest, Hajós utca 25.