Szept.
16
 
Sándor Tamás: A parancsnoklás egy változó Honvédségben
2020. szeptember 16. szerda, 17:30 -
Émile Étterem, 1026 Budapest, Orló utca 1.
Részletek
Mi is az a Honvédség, és hogyan változott a rendszerváltás óta? A változások során, hogyan tudja egy szervezet megtartani értékeit, és megszabadulni attól, ami gátolja? Mi a vezető szerepe a változásokban? Csinál-e egy fecske nyarat? Ezekre a kérdésekre próbálok válaszokat adni előadásomban.
Előadó
Sándor Tamás vezérőrnagy

Sándor Tamás vezérőrnagy a Magyar Honvédség Parancsnokság Különleges Műveleti Szemlélője, Haderőnemi Főnök.

1989-ben végeztem a Kossuth Lajos Katonai Főiskola, Gépesített Lövész szakán. Első tiszti beosztásba Hódmezővásárhelyre kerültem az akkori Gépesített Lövészezredbe szakaszparancsnokként.  Azon kevesek közé tartozom, aki így a volt Varsói Szerződés és most a NATO tisztje is. Végigjártam a ranglétrát, voltam század- és zászlóaljparancsnok, szolgáltam ezred, dandár és középszintű parancsnokság törzsében. Vezettem a honvédség első századszintű misszióját Cipruson, de megfordultam a Balkánon, Afganisztánban háromszor, ebből kétszer különleges műveleti kontingensparancsnokként, Irakban speciális feladat végrehajtása során. 2005-óta a Különleges Műveleti Zászlóalj építésében vettem részt mint parancsnokhelyettes, később parancsnok. Szerencsésnek mondhatom magam, hiszen én lehettem ez első parancsnoka a Különleges Rendeltetésű Ezrednek, majd Dandárnak. A különleges műveleti iskolát (csoportparancsnok) az USA-ban, Fort Bragg-ben végeztem. Szintén az USA-ban elvégeztem a vezérkari törzstiszti tanfolyamot, valamint az amerikai nemzetvédelmi egyetemet, ahol másoddiplomát szereztem. 

Büszke vagyok arra amivel szüleim útra indítottak, és arra, hogy katona családom van. Feleségem, Mariann zászlósként dolgozik, fiam Dávid (az USA tengerészgyalogság altiszti tanfolyamát végezte) kiképző altiszt, két lányom Vanda és Víta szintén a Honvédségben dolgoznak. Ikertestvérem Zsolt, szintén vezérőrnagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságán dolgozik, az ő családja is katonacsalád.

Helyszín
Émile Étterem
1026 Budapest, Orló utca 1.