Nov.
18
 
Fischer Iván: Az összhang művészete
2020. november 18. szerda, 17:30 -
Online
Részletek
A karmestereket varázslókhoz is szokták hasonlítani, akik kiállnak több tucat zenész elé, pálcájukkal hadonásznak, gesztikulálnak, ennek hatására a sok hangszer elkápráztató harmóniában szólal meg. A páholyból nehezen értjük, hogyan éri el ezt a hatást, hogy tud ennyi ember összehangolni, irányítani. Egy szimfonikus zenekarban egyetlen zenész sem látja az egészet, túl sokan és távol vannak egymástól ahhoz, hogy összehangoltan tudjanak zenélni, ráadásul a sokféle hangszeren más-más módon szólaltatják meg a zeneszerző által leírt hangjegyeket. A karmester feladata az egység megteremtése, a zenészek közös játékának összehangolása.
A vállalatok élén álló vezetőnek is ugyanez a feladata: összehangolni a munkatársakat. A cégvezetők ezt másfajta varázspálcával érik el, a párhuzam viszont nyilvánvaló. Erről tart előadást Fischer Iván, a világ egyik legkiválóbb karmestere.
Előadó
Fischer Iván

Fischer Iván Kossuth-díjas karmester, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója, Budapest díszpolgára, a brit Királyi Zeneakadémia tiszteletbeli tagja. Édesapja karmester, édesanyja énekesnő volt, így a zene szeretete és ez irányú érdeklődése már első éveitől természetes volt. Több hangszeren játszik, zeneszerzést is tanult, majd Bécsben karmesteri diplomát szerzett. Tanulmányai elvégzése után több kiváló külföldi zenekar karmestere volt. 1975 óta koncertezik világszerte.

Kocsis Zoltánnal együtt megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart. Számos reformot vezetett be az együttes irányításában, felkészítésében. Intenzív próbaidőszak mellett elfogadhatóvá, kötelezővé tette a kamarazenélést, segítve ezáltal az együttes művészeinek fejlődését. Nemcsak a zenészekre figyel, hanem komoly munkát fektet az ifjúság zenei nevelésébe is. Mindannyian ismerjük a Kakaókoncerteket és a Karanténkoncerteket, amelyeket Fischer Iván és a Budapesti Fesztiválzenekar honosítottak meg.

Fischer Iván egy csoda, nagyon jó a közelében lenni, nagyon sziporkázó.” - mondta Sólyom András.