Máj.
19
 
Szabó István: Érdekegyeztetés
2021. Máj 19. szerda, 17:30 -
Vadrózsa Étterem, 1025 Budapest, Pentelei Molnár u. 15.
Részletek
Szabó István előadásában betekinthetünk a kulisszák mögé, hiszen elmeséli hogyan dolgozik egy filmrendező, pontosabban, hogyan dolgozik ő maga.

Egy-egy filmrendező nyolcvan-száz embert hangol össze. Ahogyan Jim Collins mondja, hogy a vállalat képzeletbeli autóbuszára a vezetőnek mindig a legjobbakat kell kiválasztania, Szabó István is filmjeibe mindig a tehetségeket kereste, akiknek saját ötleteik, elképzeléseik voltak a megformálandó szereppel kapcsolatban. A színészeken túl a stáb tagjai a sminkesek is, akik azt szeretnék, hogy közelről mutassák be munkájukat, a jelmeztervezők is, akik távolabbról szeretnék láttatni a kosztümöket, a díszlettervezők meg egy-egy teljesebb képet mutatnának be. Érthető, ám ellentétes érdekek feszülnek itt egymásnak, melyeket a rendező feladata összehangolni.

Szabó István számos kiváló tehetségű világsztárral dolgozott és dolgozik együtt, akik rendkívül igényesek saját munkájukra, ezáltal sokkal több figyelmet igényelnek, sokkal nehezebb ezeket az igényeket, érdekeket egyeztetni. A rendezői munka lényege, hogy a rendező szabadságot és biztonságot tudjon nyújtani munkatársainak annak érdekében, hogy mindenki a tehetsége maximumát tudja nyújtani. Ő maga így fogalmazza ezt meg: „A stábvezetés lényege az, hogy én olyan nyugalommal és olyan belátással és empátiával tudjam kezelni mindenki gondolatát, hogy ha azt az ötletet vagy gondolatot az adott pillanatban nem fogadjuk el, akkor az illetőnek mégis kedve legyen öt perc vagy fél óra múlva, vagy másnap, vagy a jövő héten új ötlettel jönni. Tehát hogy mindenkor mindenki érezze szabadnak magát, és szabad emberként a tehetsége maximumát tudja nyújtani. Ez a filmrendezés lényege.”

Bár számtalan világhírű sikert tudhat magának, Szabó István vallja, hogy minden munkát nulláról kell kezdeni. Így fogja a Prestige Club-ban tartandó előadását is felépíteni.
Előadó
Szabó István

Szabó István a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Oscar- és Kossuth-díjas magyar filmrendezőérdemes és kiváló művész. A magyar filmművészet európai hatású és rangú alkotója. Mephisto című filmje a legjobb idegen nyelvű film kategóriában Oscar-díjat nyert 1982-ben. 

Édesapja és nagyapja is orvosok voltak, így érthető, hogy ő maga is sokáig orvosnak készült. 16 éves volt, amikor elhatározta, hogy filmrendező lesz. Az I. kerületi Toldy Ferenc Gimnázium elvégzése után a Színház- és Filmművészeti Főiskola filmrendezői szakán tanult. 

Számos filmet rendezett, melyeket a legrangosabb díjakkal értékeltek, 82 évesen is rendkívüli munkabírással és szorgalommal a mai napig alkot. 2020. februárjában láthattuk legújabb filmjét a Zárójelentést.

Helyszín
Vadrózsa Étterem
1025 Budapest, Pentelei Molnár u. 15.