Jún.
18
 
Városi séta: Bartók Béla Boulevard
2021. június 18. péntek, 16:00 -
Bartók Béla (kultúr)Bulvárként, 1111 Budapest, Bartók Béla út
Részletek
Budapest rejtett gyöngyszeméből kétszer vált látványos városfejlesztési példatárrá Lágymányos főútja: az utóbbi másfél évtizedben Bartók Béla (kultúr)Bulvárként, sőt márkanévvel BBB-ként emlegetjük, azelőtti fénykora pedig a múlt századfordulótól a II. világháborúig tartott és gazdagította ma is csodálható látnivalókkal az akkori Horthy Miklós utat.
Anyag és szellem itt különösen kivehető kölcsönhatásából alakult ki és fejlődik ma is ez a tanulságos városi táj a Gellérthegy lábától a Móricz Zsigmond körtérig. Geológiai különlegességek és földrajzi adottságok kihasználásának, folyószabályozó és területszerző építkezéseknek a nyomait éppúgy őrzi, mint a nagyvárosi irodalom, a társadalmi élet, a kísérletezve modernizálódó nemzeti építészet és a kultúra más emlékhelyeit – beleértve a műszaki és anyag-kultúrát éppúgy, mint a magas szintű menedzsment központjait.
Budapest „legértelmiségibb” kerületének, a XI.-nek keresztmetszetét adja a sétánk, amelyet a Gellért tér sarkában, a hegy oldalában nyíló Sziklatemplom teraszáról körültekintve kezdünk, hogy mintegy két-két és fél órán át haladjunk, meg-megállva, olykor kitérőkkel (és házak kapuján „betérőkkel” is) a mesélő Gárdonyi Géza tér és a Móricz Zsigmond tér felé. Rövid látogatást teszünk a szerényen meghúzódó, ám izgalmas és elgondolkodtató Csonka János Emlékmúzeumban: történelmi és mai emberi kalandokat ismerhetünk meg technikai és vállalkozói csúcsteljesítmények mellett.
A Vox audio készülékekkel (egyszer használatos fülhallgató, fertőtlenített berendezés) még a városi zajban is jól követhetjük a részleteket. A „füleseket” kiinduló pontunkra szállítják, és a sétánk végén – a Műegyetem előtti rakparton, ahol parkolni is lehet – érte is jönnek.
A Gellért tér és a Bartók Béla út könnyen megközelíthető metróval, valamint villamossal és busszal is.

Sétavezető: Róka Zsuzsa művészettörténész

Tervezett program:
15:50 - találkozó a Sziklatemplom előtti panorámaterasz
18:15 - a séta vége
18:15 - 19:00 - kévé és sütemény a Hadik Kávéház teraszán
Helyszín
Bartók Béla (kultúr)Bulvárként
1111 Budapest, Bartók Béla út